lauantai 5. marraskuuta 2011

Vanhasta kirjasta purkki & siivousvinkkejä

Nonniin, taas vihdoin saan jotain pientä tännekin aikaiseksi laittaa. Jostain sain vinkkiä (en muista enää mistä, mutta jostain lehdestä luin) kirjasta nimeltään Kirjan uusi elämä, jonka on kirjoittanut Jason Thompson. Mikäli kierrätys ja näpertely aiheena kiinnostaa, niin kurkatkaa ihmeessä, mikäli kirjastossanne sattuu olemaan. Siellä on kivoja ohjeita ja vinkkejä miten vanhasta kirjasta saa väsättyä kaikenlaista uutta :)

Itse tein nyt tämmöisen rullapurkin kirjan sivuista. Tätä varten tarvitset:
- vanhan kirjan/lehden/nuottivihon tms.
- pinnejä
- liimaa (& suti)
- sakset/leikkuri
- rullaustyökalu (puikko, kynä tai muuta vastaavan muotoinen)

Ihan näin ensiksi irroitin vanhasta kirjasta kannet ja revin sivuja irti. Tosin olisi siirtimpää jälkeä tullut leikkurilla, mutta mutta... Ja sitten vielä leikkasin sivuista tuollaisia suurin piirtein neliön muotoisia.

Seuraavaksi kieritä paperia esim. puikon ympärille, ja liimaa loppu kiinni. Itse käytin ihan erikeperiä, jonka levitin sudilla, totesin parhaaksi. Paina hetki ja anna kuivua. Huomioi, että paperin kääntöpuolella on tekstiä tai kuviota loppuun asti, tai muuten saat aikaiseksi vain tyhjän valkoisen rullan! Päätä putkiloiden lukumäärä sen mukaan, kuinka suuren purkista haluat.

Kun putkilot ovat kuivuneet, laita kaksi putkiloa vierekkäin ja yhdistä hiuspinnillä. Pujota pinni myös toiseen päähän. Kiinnitä muutkin putkilot yhteen samalla tavalla ja yhdistä lopuksi ympyräksi. Jos sattuisi olemaan jokin sopiva metallitölkki niin siitä saisi hyvän pohjan, kun vain pujottaisi tämän paperiputkin sen ympärille.

VINKKI: Samalla tekniikalla voi tehdä esim. lasinnalusia tai sohvan leveälle kaiteelle laskualustan (en tiedä miksi sitä kutsutaan)

* * *

Sitten vielä pari siivoukseen liittyvää juttua. Eilen laitoin koiran leluja pesuun ja oli pakko ottaa Sofista kuva kun se jatkuvasti oli otti lelun pois koneesta, ei ilmeisesti halunnut että lelut menee pesuun :)


Lisäksi olen miettinyt, että miten saisi sohvaa raikastettua, kun koirat siinä paljon makoilee ja vaikka omaan nenään ei mitenkään haisekkaan, niin vieraat ei ehkä aina ole koiran hajuihin niin tottuneet :) Että päätinpä nyt sitten kokeilla tuota ruokasoodan käyttämistä, kun siitä olen ennenkin kuullut ja netistä luin että pitäisi toimia. Elikkä ruokasoodan pitäisi kuulemma imeä hajuja esim. sohvilta ja matoilta. Levittelin sitä sitten sohvalle, niin kuin erilaisissa netin ohjeissa neuvottiin ja annoin vaikuttaa tunnin ajan. En oikein osaa sanoa, olisiko pitänyt olla pitempään, mutta kokeilin nyt näin kun olin hätäinen :) Ja kyllä ainakin omasta mielestäni toimikin, tuli paljon raikkaamman oloinen sohvasta imuroinnin jälkeen, vaikkakaan ihan hajuttomaksi ei tullut. Ehkä jos olisin pitänyt vielä kauemmin niin tuloskin olisi ollut sen mukainen!


Tuossa kun asiaa netissä tutkin, niin tuli muitakin hyviltä vaikuttavia siivousvinkkejä vastaan, ajattelin nyt listata niistä muutaman tähän. Jos on muille jo tuttuja, niin ompahan itselläni ainakin ylhäällä täällä, jos joskus jotain tarvitsen! :) Otin vinkkejä ylös Yhteishyvän ja Marttojen sivuilta.

- Tiskialtaat ja metalliset tiskipöydät saa puhtaaksi tavallisella pyykkipulverilla tai konetiskipulverilla

- Tupakanhajun saa helposti pois laittamalla siihen huoneeseen, missä tupakoitu, maljan, jossa on etikkaa ja antamalla sen vaikuttaa vuorokauden

- Keittimet puhtaaksi etikalla. Kahvinkeittimen ja vedenkeittimen puhdistaminen onnistuu keittämällä niissä laimennettua väkiviinaetikkaa. Täytä säiliöön puolet väkiviinaetikkaa ja puolet vettä

- Hikiset kengät, sukat, ym. Ämpäriin kädenlämpöistä vettä ja 2dl etikkaa. Upotetaan hieltä haisevat kengät, ym. ämpäriin, jolloin niistä saadaan paha haju pois

- Hikitahrat lähtevät vaatteista pyyhkimällä niitä suolaliuoksella, jossa on neljä ruokalusikallista suolaa ja litra vettä.

- Ikävät hajut saat pois jääkaapista laittamalla kostean sanomalehden jääkaappiin. Paperi imee hajun itseensä.

- Ruokasoodalla matot puhtaaksi. Maton voit puhdistaa ja raikastaa nopeasti, kun sirottelet siihen runsaasti ruokasoodaa. Anna vaikuttaa noin 15 minuuttia ennen imurointia. Tämä pitää myös syöpäläiset kurissa.

- Imurista tulevan ikävän tunkkaisen tuoksun poistaminen. Imurin raikastinkuulat voit helposti ja edullisesti korvata vanilliinisokerilla. Totta: imaise vanilliinisokeria hyppysellinen imuriin ja voit tuntea sen tuoksun imuroidessasi

- Tekstiilien hedelmä- ja viinitahrat irtoavat, kun tuoreisiin tahroihin kaataa kylmää kivennäisvettä. Käsittelyä voi tehostaa liottamalla tahraa maidolla ennen pesua

- Veritahrat irtoavat kivennäisvedellä. Tekstiiliä kannattaa liottaa kylmässä vedessä ennen pesua

- Öljy- ja rasvatahroja voi poistaa vaatteista liottamalla vaatetta ruokasoodavedessä ennen pesua

- Haalistuneen pyykin saa kirkkaamman väriseksi annostelemalla suolaa pyykinpesukoneeseen

Jos jollain on jakaa jotain muita hyviä siivouvinkkejä niin laittakaa ihmeessä kommenttia! Itse ainakin olen kiinnostunut! :)

10 kommenttia:

 1. Kiva idea! Täytyypä kurkata onko kirjastossa mainitsemaasi kirjaa :)

  VastaaPoista
 2. Tuolla tavalla taijanki näpertää purkisuojat kukkasille...Vaikka vanahasta nuottipaperista :)

  VastaaPoista
 3. Voi vitsi, viimeviikolla vierailin täällä blogissa, ja tietämättömänä tänään eksyin toista kautta teidän koirablogiin, ja huomasin että seuraatte meidän blogia, ja sitten huomasin että tää blogi on saman kirjottajan kun teidän koirablogi.
  Haha :'D

  Pitääkin liittyä lukijaksi :)
  Ihania askarteluja ja käsitöitä, ja ihanaa kun tulee joulu <3

  VastaaPoista
 4. Voi kun kivasti kehitelty purkki. Sinulta täältä löytyy aina mukavia idoita.

  VastaaPoista
 5. Marjutin sivuilta eksyin tänne minäkin:)) Hieno tuo rullasysteemi--pakko joskus kokeilla! Lisäksi ihannoin tuota koiraa kun hakee tavaransa pois pesukoneesta...ihana:)))

  VastaaPoista
 6. Kaunis kirjanlehti purkki... ja ihana hauveli, joka ei halunut lelujaan pesukoneeseen!

  VastaaPoista
 7. Hauskan näköinen purkki !
  Näyttää sitä täälläkin osoitteessa mielikuvitusta olevan :D

  VastaaPoista
 8. Hieno idea, vanhat kirjan sivut voi sitten olla niin kauniita :) Hauska tuo teidän karvaturri lelujensa kanssa!

  VastaaPoista
 9. Tuota paperirullapurkkia on ihan PAKKO päästä kokeilemaan - aivan i-h-a-n-a !

  VastaaPoista

Iso kiitos kommentista! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittämisen pitäisi auttaa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...