keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Korusetti hauskasta kutistemuovista!

Tilasin Sinellistä kutistemuoviarkkeja ja ajattelin kokeilla mitä kaikkea niillä saa aikaan. Kutistemuovi oli minulle aivan uusi tuttavuus, johon törmäsin ensimmäisen kerran Minttu tekee -blogissa. Sieltä sain myös idean näihin bambikoruihin. Jatkossa aion kokeilla kyllä muunlaisiakin juttuja kutistemuovista, oli kyllä niin helppoa ja hauskaa tehdä näitäkin koruja! Suosittelen kokeilemaan :)Kutistemuovi on jännittävä materiaali, joka muuttaa kokoaan lämmittäessä. Se on täysin vaaratonta, kun toimit ohjeiden mukaan. Kutistemuoviaskartelu sopii hyvin myös lapsille, mutta itse kutistusvaihe täytyy tapahtua aikuisen valvonnassa. Kutistemuovista saat helposti kivoja koruja, avaimenperiä, kylttejä, korviksia, magneetteja, mobileita yms. Stazon-leimasinväreillä voit leimailla kutistemuoville.

Toimi näin:
1) Leikkaa levystä haluamasi kuvio saksilla.
2) Väritä kuvio halutessasi mattapuolelta värikynillä, -liiduilla tai vedenkestävillä tusseilla. Kokeile värien kestävyys pienellä harjoituskappaleella.
3) Jos olet tekemässä ripustettavaa korua/koristetta, rei'itä levy ennen kuumentamista. Ota huomioon, että myös reikä kutistuu uunissa. Esim. avaimenperälle sopiva reikä täytyy olla kaksinkertainen.
4) Lämmitä uuni n. 175 asteeseen. (Jos uuni on liian haalea, kuvio ei kutistu kunnolla. Jos uuni on liian kuuma, kuvio käpristyy ja vääntyy pilalle.) Jos mahdollista, kokeile ensin pienellä harjoituskappaleella onko uunin lämpötila sopiva.
5) Aseta kuvio oikeinpäin leivinpaperin tai folion päälle.
6) Pidä uunissa n. 3 minuuttia. Kuviot käpristyvät ensin, mutta kun ne ovat täysin kutistuneet, ne oikenevat taas suoriksi. Otettuasi kuviot uunista, ne ovat kuumia! Ja muutaman sekunnin ajan muotoiltavissa, jos on tarpeen.
PS. Valmiit, kutistuneet kuviot ovat napakoita ja paksumpia, kooltaan n. 1/5 alkuperäisestä ja paksuudeltaan n. 1,25mm. Värit ovat alkuperäistä voimakkaammat ja pienet värien epätasaisuudet ovat hävinneet.


Ensiksi kokeilin sydämenmuotoisella harjoituspalalla, että miten tämä juttu nyt toimiikaan. Onneksi osasin varautua siihen, että muovi käpristyy uunissa, näytti kyllä ihan siltä, että piloille meni kun sydän rutistui pieneksi rytyksi. Mutta kyllä sie sieltä sitten vielä suoritui :)

Tässä vähän vertailua miten paljon kuvio kutistuu uunissa (oikeanpuoleiset kuvat ei oikeassa suhteessa).
Bambeille tulostin ensin netistä mallimuotit, joiden mukaan leikkasin kuviot. Reiät tein rei´ittimellä, ja niistä tulikin oikein sopivan kokoiset kutistuttua.

bambit ennen uuniin menoa

Kun laitoin bambit uuniin, niin toinen korviksista muotoitui oikein nätisti itsekseen, mutta toisen jalat vähän takertuivat keskenään rypistymisvaiheessa, mutta oikenivat kyllä kun hiukan avasin uunia ja veitsellä sörkin sitä. 

Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen, tätä täytyykin kokeilla lisää :)


11 kommenttia:

 1. WAU! Ihan järkyttävän hienot! Minäkin tein noita kutistemuovijuttuja aikoinaan, mutta on sekin vähän jäänyt.. Pitäisikin hommata arkkeja lisää ja tehdä :)

  VastaaPoista
 2. Hei toihan on tosi kiva juttu, en ollut ennen kuullutkaan. :) Pitääpä joskus kokeilla. Täytyisi vaan ensin saada näitä vanhoja matskuja pois nurkista. :D

  VastaaPoista
 3. No enpä minäkään ole tuollaisesta materiaalista kuullut tai törmännyt siitä tehtyihin juttuihin. Näyttävät kyllä hauskoilta!

  VastaaPoista
 4. Onpa nätit! Mullakin ois tuolla laatikoiden uumenissa muutama arkki kutistemuovia. Pitäisköhän taas tehdä jotain kivaa... :)

  VastaaPoista
 5. Aivan uusi asia minulle..pitääpä kokeilla joskus.
  Korvakorut ovat todella suloisia:-)

  VastaaPoista
 6. Eikä, nuo bambit on aivan järjettömän suloiset! Olen kauan miettinyt kutistemuovin ostamista, vielä en ole saanut aikaan, mutta mun bambikaulakoru tarvitsee EHDOTTOMASTI kaverikseen tuollaiset bambikorvikset!!

  VastaaPoista
 7. Olen palanut halusta kokeilla kutistemuovia jo jonkin aikaa, mutta nyt on kyllä ihan pakko päästä tekemään bambikorviksia tai jotain vastaavia. :) Ihana idea! Olin ajatellut leimailla kutistemuoville, mutta tällaiset silhuettikuvatkin toimivat näköjään kivasti.

  VastaaPoista
 8. Ihan järjettömän hienot! Askartelen myös paljon, mutta tätä en ole vielä kokeillut!
  Tuollaiset bambit haluan ehdottomasti tehdä!! Minkä pitunen bambi sulla on nyt kutistuttuaan eli kuinka ison leikkaisin siitä ensin. Jos viitsit hjelpata, niin tuhannet kiitokset! :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos! :) Se on nyt kutistuttuaan 5cm korkea. En osaa sanoa kuinka iso se tarkalleen oli ennen uuniin laittamista :P

  VastaaPoista
 10. Mutta vaikka tuolla ohjeessa luki, että muovi kutistuu n. 1/5 niin itse sanoisin, että ehkä pikemminkin 1/3... En minä kyllä nimittäin mitään 25 cm korkeaa banbia aluksi muistaakseni leikannut, ehkä se oli jotain 15 cm... Vaikka nyt täytyy sanoa etten ihan muista kunnolla :)

  VastaaPoista

Iso kiitos kommentista! ♥ Jos kommenttiboksia ei näy, niin sivun päivittämisen pitäisi auttaa :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...